درباره علائم افت قند خون چه می دانید؟
به گزارش وبلاگ تفکر برتر، هیپوگلیسمی یا کاهش قند خونبه دلایل مختلفی رخ می دهد که از میان آنها می توان به رژیم غذایی، داروهای مصرفی، شرایط زندگی و ورزش کردن اشاره کرد. قند خون پایین می تواند منجر به تشنج یا رفتن به حالت کما گردد. در این مقاله شما را با نشانه های افت قند خون آشنا خواهیم کرد.
قند خون یا گلوکز، قند اصلی موجود در خون است. بدن گلوکز را از مواد غذایی که می خوریم دریافت می نماید. این قند یک منبع انرژی مهم برای بدن است و مواد مغذی برای اندام های بدن، عضلات و سیستم عصبی را فراهم می نماید. جذب، ذخیره سازی و فراوری گلوکز به وسیله فرآیندهای پیچیده ای که در روده کوچک، کبد و پانکراس رخ می دهد، به طور مداوم تنظیم می گردد.گلوکز پس از اینکه فرد کربوهیدرات می خورد، وارد جریان خون می گردد.
سیستم غدد درون ریز با استفاده از پانکراس یاری می نمایند تا سطوح گلوکز خون در حد معمول باشد. پانکراس هورمون انسولین فراوری می نماید و پس از اینکه فرد پروتئین یا کربوهیدرات مصرف کند آن را به خون ترشح می نماید.
انسولین گلوکز اضافی را به شکل گلیکوژن در کبد ذخیره می نماید. بعلاوه پانکراس یک هورمون به نام گلوکاگون فراوری می نماید که عمل آن عکس انسولین است، یعنی در صورت احتیاج قند خون را افزایش می دهد.
وقتی بدن به قند خون بیشتری احتیاج دارد، گلوکاگون به کبد پیغام می فرستد تا کبد گلیکوژن را به گلوکز تبدیل کند و آن را به داخل جریان خون آزاد کند. این فرایند گلیکوژنولیز نامیده می گردد.
در واقع انسولین و گلوکاگون باهم عمل می نمایند تا سطح گلوکز خون در حد متعادل باقی بماند.1
قند خون نرمال (طبیعی) چیست؟سطح قند خون طبیعی بعد از حداقل هشت ساعت غذا نخوردن (هشت ساعت ناشتایی)، کمتر از mg/dl 100 است و دو ساعت بعد از غذا خوردن کمتر از mg/dl 140 می باشد.
در طول روز، پایین ترین میزان قند خون قبل از خوردن وعده های غذایی است. برای بیشتر افراد بدون دیابت، سطح قند خون قبل از غذا حدود 70 تا 80 می باشد.
برای برخی افراد، 60 طبیعی است و برای برخی نیز mg/dl 90 میزان طبیعی است.
این تغییرات در سطوح قند خون، قبل و بعد از غذا، نشان دهنده نحوه جذب و ذخیره گلوکز به وسیله بدن است.
پس از غذا خوردن، بدن شما کربوهیدرات های مواد غذایی که مصرف کردید را به قطعات کوچکتر، از جمله گلوکز تبدیل می نماید، که روده کوچک می تواند آن را جذب کند.1
علائم افت قند خون چیست؟زمانی که قند خون به کمتر از 70 mg/ dl برسد، به این معنی است که شما دچار افت قند خون شده اید. علائم قند خون پایین به طور ناگهانی اتفاق می افتند که عبارت است از:
از دست دادن تمرکزمغز به طور ویژه نسبت به افت سطوح گلوکز حساس است و ممکن است در این شرایط در حفظ تمرکز روی یک موضوع یا درک صحبت های فردی دیگر که موضوعی را برای شما شرح می دهد، دچار مشکل شوید. این ناتوانی در تمرکز ممکن است از خستگی بیش از میزان ناشی گردد، اما بیشتر مواقع می توان با دریافت قند آن را اصلاح کرد. مصرف خوراکی هایی که از محتوای متعادل پروتئین ها و چربی ها سود می برند به جای مصرف کلوچه یا شکلات توصیه می گردد.
پرش های عضلانیپرش عضلانی می تواند یکی از نشانه های افت قند خون خفیف باشد - زمانی شکل می گیرد که قند خون به زیر 40 میلی گرم در هر دسی لیتر برسد. پرش های عضلانی کاملا غیر ارادی هستند و از این رو امکان متوقف کردن آنها وجود ندارد. جدا از قند خون پایین، پرش های عضلانی می توانند نشانه ای از مصرف بیش از میزان کافئین باشند و بر همین اساس شاید به کاهش مصرف قهوه و تمرکز بر مصرف کربوهیدارت های پیچیده احتیاج باشد.
از دست دادن هوشیاریافرادی که هوشیاری خود را از دست می دهند، متوجه این نشانه نمی شوند، از این رو نشانه های هشدار دهنده دیگر به ویژه اگر به دیابت مبتلا هستید، نباید نادیده گرفته شوند. هیپوگلیسمی دیابتی می تواند به تشنج نیز منجر گردد که نه تنها برای خود بیمار بلکه برای کل افراد درگیر می تواند شرایطی وحشتناک باشد. در موارد نادر، هیپوگلسمی دیابتی می تواند مرگبار نیز باشد. مصرف قرص گلوکز به عنوان یک راه چاره کوتاه مدت برای بیماران دیابتی می تواند به تنظیم قند خون یاری کند.
تحریک پذیرینوسانات خلقی و بعلاوه گریه های هیستریک یا خشم های غیر قابل کنترل در برخی از افراد نشانه افت قند خون است. معمولا این حالات احساسی با مصرف منابع سالم غذایی مانند موز و یا دیگر منابع سالم قند رفع می گردد.
عرق کردناگر شما حتی در درجه حرارت میانه دچار تعریق می شوید، این نشان دهنده افت قند خون است. تعریق دائمی یکی از نشانه های افت خون است یعنی قند خون کمتر از 70 میلی گرم در هر دسی لیتر. این نوع تعریق که بیشتر در پشت گردن و یا خط مو اتفاق می افتد، شب هنگام نیز رخ می دهد که به آن هیپوگلیسمی شبانه می گویند.
حرکت و لرزشعدم تعادل قند خون می تواند سیستم عصبی مرکزی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بدن شما سعی می نماید هنگام افت قند خون، با آزاد کردن کاتکول آمینها (هورمون هایی مانند دوپامین و آدرنالین)، این شرایط را که به معنای تحریک فراوری گلوکز است و می تواند به لرزش دست ها منجر گردد. به طور معمول، دوپامین بیشتر در بدن چیز خوبی است زیرا به عنوان یک ارتقا دهنده خلق و خو و مسکن عمل می نماید. اما اگر فعالیت ورزشی یا تجربه ای لذت بخش مانند خوردن شکلات نداشته اید باید مراقب این لرزش ها و تکان ها باشید.
سرگیجهسرگیجه هنگام افت قند خون، به ویژه اگر مبتلا به دیابت باشید، عجیب نیست. بیماران مبتلا به دیابت ممکن است سرگیجه ناگهانی را تجربه نمایند که می تواند با افزایش ناگهانی دمای بدن همراه باشد و می تواند شرایطی هشدار دهنده باشد. در زمان وقوع چنین حالتی، فرد باید به دیگران اطلاع دهد که به بیماری دیابت مبتلا است تا یاری دریافت نموده و در برترین حالت یک خوراکی به شما داده گردد تا سطوح گلوکز خون افزایش یابد. در شرایطی که قند خون پایین می تواند موجب احساس سرگیجه گردد، دلایل دیگری نیز می توانند در این زمینه موثر باشند که دمای بیش از میزان بالا، کم آبی بدن، یا واکنش به دارو از آن جمله هستند.2
درمان قند خون پایینبرای درمان هیپوگلیسمی اگر دیابت دارید و فکر می کنید که دچار افت قند خون شده اید، سطح قند خون تان را چک کنید.
اگر قندتان پس از مصرف وعده های غذایی پر از قند افت می نماید، رژیم غذایی تان را تغییر دهید و از غذاهای قندی اجتناب کنید. درطول روز وعده های غذایی بیشتری را با حجم کمتر مصرف کنید.
اگر درهنگام گرسنگی دچار افت قند خون می شوید، پیش از خواب وعده غذایی سبکی میل کنید. بهتر است از غذاهای پروتئین دار یا دارای کربوهیدرات پیچیده بهره ببرید.
اگر پزشک متوجه گردد که بدن تان انسولین زیادی دریافت می نماید و این شرایط درطول عصر تا صبح روز بعد به اوج می رسد، ممکن است که دوز انسولین دریافتی یا زمان دریافت آن را تغییر دهد.3
پی نوشت:
1.www.news.fitshape.ir
2.www.jadidtarin.com
3.https://drchek.ir
منبع: راسخون