باید ها و نباید های واکسن آنفلوآنزا
به گزارش وبلاگ تفکر برتر، به طور کلی افراد در معرض خطر بیماری آنفلوآنزا به دو گروه تقسیم می شوند؛ یک گروه کسانی که بیشتر در معرض تماس با این ویروس قرار دارند که عمدتا کارکنان شاغل در مراکز بهداشتی-درمانی، کلینیک ها و بیمارستان ها هستند.

یک متخصص بچه ها و فوق تخصص نوزادان، با اشاره به واکسیناسیون بچه ها بر علیه بیماری آنفلوآنزا، درباره چگونگی و بهترین زمان تزریق این واکسن و باید ها و نباید های آن شرح داد.
دکتر حمید سلطان علیان با اشاره به باید ها و نباید های مربوط به آنفلوآنزا، گفت: باید توجه کرد که همه ساله و با آغاز فصل سرما شاهد افزایش شیوع عفونت های تنفسی در سطح جامعه هستیم. خوشبختانه بخش عمده ای از این عفونت ها ناشی از ویروس های ساده تنفسی بوده که مشکل عمده ای را درافراد ایجاد ننموده و معمولا با بهبودی سریع همراه هستند.
وی اضافه نمود: از سوی دیگر گروهی از ویروس ها، از جمله ویروس آنفلوآنزا عامل ایجاد عفونت های حاد و شدید تنفسی بوده که منجر به درگیری، ابتلا و بستری طیف وسیعی از افراد جامعه می شوند. باید توجه کرد که بیماری آنفلوآنزا معمولا هرساله بین پنج تا 10 درصد بالغین و 20 تا 30 درصد بچه ها را مبتلا می نماید.
در آنالیز های صورت گرفته تعیین شده که ویروس آنفلوآنزا عامل 10 درصد مراجعات سرپایی بچه ها به کلینیک ها و علت 6.5 درصد بستری های بچه ها با عفونت های تنفسی بوده است.
سلطان علیان با بیان اینکه بیماری آنفلوآنزا به دلیل همپوشانی و شباهتش با علائم بیماری کرونا، در صورت عدم کنترل باعث ایجاد یک معضل جدی برای سیستم های بهداشتی می گردد، ادامه داد: بدیهی است که واکسیناسیون برعلیه آنفلوآنزا می تواند تا حدود زیادی از شیوع این بیماری و تشدید معضل پاندمی کرونا پیشگیری کند.
چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا تزریق نمایند؟
وی تاکید نمود: یکی از موضوعات مهم در فصل بیماری آنفلوآنزا، این است که چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق نمایند؟. برای پاسخ به این سوال ابتدا باید تعیین کرد که چه کسانی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آنفلوآنزا هستند.
به طور کلی افراد در معرض خطر بیماری آنفلوآنزا به دو گروه تقسیم می شوند؛ یک گروه کسانی که بیشتر در معرض تماس با این ویروس قرار دارند که عمدتا کارکنان شاغل در مراکز بهداشتی-درمانی، کلینیک ها و بیمارستان ها هستند.
در صورت عدم انجام واکسیناسیون برای این افراد، بخشی از آن ها به آنفلوآنزا مبتلا شده و علاوه بر اختلال در عملکرد و غیبت در محل خدمت، ریسک انتقال عفونت به بیماران تحت مراقبت شان نیز وجود دارد.
سلطان علیان ادامه داد: در عین حال دومین گروه در معرض خطر این بیماری کسانی هستند که در معرض ابتلا به نوع شدید این بیماری قرار دارند. یعنی افرادی که ابتلا به آنفلوآنزا در آن ها می تواند منجر به بستری یا مرگ و میر در این افراد گردد.
این گروه از افراد شامل بچه ها زیر شش سال، البته به جز نوزادان زیر 6 ماه، افراد مسن بالاتر از 65 سال، زنان باردار، بیماران دچار نقص ایمنی، بیماران دیابتی، مبتلایان بیماری های تنفسی مانند آسم، مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی و افرادی که دچار چاقی مفرط هستند، می شوند.
البته کلیه افرادی که با گروه دوم در تماس هستند یا وظیفه مراقبت از آن ها را بر عهده دارند نیز باید واکسینه شوند؛ بنابراین همه افراد در گروه اول و دوم در اولویت تزریق واکسن آنفلوآنزا هستند.
آیا مادران باردار می توانند واکسن آنفلوآنزا را تزریق نمایند؟
این متخصص بچه ها درباره شرایط تزریق واکسن آنفلوآنزا در مادران باردار نیز گفت: از نظر سازمان بهداشت جهانی مادران باردار هم در اولویت تزریق واکسن آنفلوآنزا قرار دارند. باید توجه کرد که واکسیناسیون بر علیه آنفلوآنزا در دوران بارداری نه تن ها هیچ گونه عارضه ای برای مادر باردار و جنین او ندارد، بلکه علاوه بر ایجاد مصونیت در مادر، موجب ایجاد ایمنی در نوزاد نیز می گردد.
چگونگی واکسیناسیون آنفلوآنزا در بچه ها
سلطان علیان درباره نحوه واکسیناسیون آنفلوآنزا در بچه ها نیز اظهار کرد: تعداد دفعات تزریق واکسن در بچه ها زیر هشت سالی که برای بار اول واکسینه می شوند، در دو نوبت و با فاصله یک ماه انجام می گردد.
البته بچه ها کمتر از هشت سالی که در سال گذشته دو دوز واکسن را به طور کامل دریافت نموده اند، در امسال فقط احتیاج به یک دوز واکسن خواهند داشت، اما اگر کودکی در سال گذشته یک دوز از واکسن را تزریق نموده باشد، در امسال باید دو دوز از واکسن را به طور کامل تزریق کند.
در عین حال دوز واکسن برای بچه ها زیر سه سال نصف سایر افراد است. همچنین در افراد بالاتر از 9 سال تلقیح یک دوز از واکسن کافی خواهد بود.
چه زمانی باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنیم؟
سلطان علیان تاکید نمود: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا تا اوایل آبان ماه است. البته تزریق این واکسن می تواند تا زمان پایداری شیوع بیماری در جامعه ادامه یابد. بر همین اساس بچه های که برای بار اول واکسینه می شوند، بهتر است به محض در دسترس قرار دریافت واکسن، دوز اول آن را تزریق نمایند تا بتوانند دوز دوم را یک ماه بعد تزریق نمایند.
آیا تزریق واکسن آنفلوآنزا عارضه دارد؟
وی در پاسخ به اینکه آیا تزریق واکسن آنفلوآنزا عارضه دارد یا خیر، گفت: واکسن آنفلوآنزا معمولا عوارضی در پی ندارد. اگرچه واکنش خفیف گذرا در محل تزریق در یک درصد افراد گزارش شده است. البته در افرادی که برای بار اول واکسن را تزریق می نمایند، مانند بچه ها، ممکن است علائمی، چون تب خفیف، بی حالی و درد عضلانی بروز کند.
منبع: فرادید