آپاندیسیت را از کجا بشناسیم؟
به گزارش وبلاگ تفکر برتر، آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس یکی از اورژانسهای شایع نیازمند جراحی است. این بیماری جزو بیماریهایی است که اگر به موقع تشخیص داده نگردد، عوارض زیادی برای فرد مبتلا ایجاد میکند و به همین علت، باید در صورت بروز علایم مشکوک، سریعا به پزشک مراجعه گردد. با دکتر نسرینالسادات علوی، متخصص جراحی، در همین رابطه مصاحبه

آپاندیسیت را از کجا بشناسیم؟
مصاحبه با دکتر نسرین السادات علوی *
آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس یکی از اورژانسهای شایع نیازمند جراحی است. این بیماری جزو بیماریهایی است که اگر به موقع تشخیص داده نگردد، عوارض زیادی برای فرد مبتلا ایجاد میکند و به همین علت، باید در صورت بروز علایم مشکوک، سریعا به پزشک مراجعه گردد. با دکتر نسرینالسادات علوی، متخصص جراحی، در همین رابطه مصاحبه نمودهایم.
بعضیها فکر میکنند آپاندیس و آپاندیسیت یک چیزند. لطفا بحث را از همین تعریفهای اولیه آغاز کنید؛ تعریف آپاندیس و آپاندیسیت.
بله؛ آپاندیس یک زایده کرمیشکل است که در ابتدای روده عظیم واقع شده است و انتهای آن بسته است؛ مثل یک کیسه کوچک و باریک است که دهانه آن به داخل روده عظیم باز میگردد و انتهای آن بسته است. همین بسته بودن انتهای این زایده، آن را مستعد ایجاد عفونت در آن میکند؛ چون اگر سر این کیسه به هر علت (مثلا التهاب نسوج لنفاوی این عضو یا وارد شدن یک تکه مدفوع سفت در آن) بسته گردد میکروبها به سرعت در داخل آن رشد نموده و التهاب و عفونت ایجاد میکنند؛ که به این التهاب و عفونت در زایده آپاندیس میگوییم: آپاندیسیت.
علایم این بیماری چیست؟ فرد در صورت بروز چه علایمی باید برای درمان اقدام کند؟
اولین علامت این بیماری درد شکم است؛ به این صورت که فرد در ابتدا احساس درد در حول و حوش ناف میکند و پس از مدتی این درد به پایین و سمت راست شکم منتقل میگردد که همان محل قرار گرفتن آپاندیس است. اگر در این مرحله بیمار درمان نگردد آپاندیس سوراخ شده و موجب التهاب تمام شکم میگردد و درد شدید در تمام شکم احساس میگردد. به ندرت در بعضی بیماران محل آپاندیس فرق دارد و درد در ناحیهای غیر از آنکه گفته شد احساس میگردد؛ مثلا در موارد نادری، آپاندیس در سمت چپ شکم واقع شده یا در بعضی افراد زایده آپاندیس بلند تر از معمول است و سر آن در زیر کبد یا در لگن قرار میگیرد که در هنگام التهاب درد در این نواحی احساس میگردد. لذا باید گفت که هر درد شکمی اگر بیش از 5 ساعت طول بکشد و از بین نرود باید به پزشک مراجعه کرد تا از نظر وجود التهاب در شکم آنالیز گردد.و درمانش چیست؟
درمان اصلی این بیماری خارج ساختن آپاندیس ملتهب است که در طی یک عمل کوچک و با برش کوچکی در ناحیه پایین و سمت راست شکم انجام میگردد. در حین عمل جراحی زایده آپاندیس برداشته شده و محل اتصال آن به روده کاملا بسته میگردد. این عمل جراحی ساده بوده و در حدود نیم ساعت طول میکشد. البته در افراد مختلف، سهولت عمل و طول مدت آن فرق دارد؛ مثلا در افراد چاق هم تشخیص آپاندیسیت و هم جراحی آن از افراد لاغر مشکلتر است. این عمل در صورتی که در موقع مناسب انجام گردد بسیار راحت است و بیمار فردای روز عمل میتواند از بیمارستان مرخص گردد. اما اگر عمل جراحی به هر علتی به تعویق بیفتد التهاب آپاندیس شدید شده و جدار آن سوراخ میگردد و محتویات چرکی آن به داخل شکم وارد میگردد و موجب عفونی شدن تمام محوطه شکم میگردد و فرد علاوه بر درد شدید در تمام شکم دچار تب بالا و ضعف شدید میگردد که در این مرحله عمل جراحی با برش عظیمتری در وسط شکم انجام میگردد و ضمن خارج ساختن آپاندیس کلیه فضای شکم با سرم شسته میگردد تا عفونت کنترل گردد و پس از عمل هم درمان با آنتی بیوتیک تزریقی تا چند روز ادامه میابد.عوارض این جراحی چیست؟
آنچه در آپاندیسیت بسیار مهم است و مانع از ایجاد عوارض میگردد تشخیص سریع این بیماری و درمان صحیح آن است زیرا در آغاز این بیماری علایم خفیف است و اگر دقت نگردد تشخیص آن راحت نخواهد بود. از طرف دیگر در این بیماری اگر به موقع درمان جراحی انجام گردد، یک عمل جراحی ساده نجاتدهنده جان بیمار خواهد بود که با یک تا دو شب بستری در بیمارستان و یک هفته استراحت در منزل پس از عمل جراحی بهبود میابد اما همین آپاندیس عفونی اگر به موقع درمان نگردد و در محوطه شکم باز گردد، عواقب بسیار بدی خواهد داشت و ممکن است بیمار را روزها و حتی ماهها درگیر کند. این مساله در بچه ها مهمتر است چون سیستم ایمنی بچه ها در مقابل آپاندیس عفونی ضعیفتر است و در صورت پاره شدن آپاندیس، عفونت به سرعت در مخوطه شکم و سپس خون بیمار پخش شده و جان وی را در معرض خطر قرار میدهد. تشخیص آپاندیسیت در بانوان با مسائل بیشتری همراه است زیرا در آنان بیماریهای مربوط به اعضای تناسلی داخلی مانند وجود التهاب در لگن یا پارگی کیست تخمدان علایمی مانند آپاندیسیت را تقلید میکنند و در بعضی موارد تشخیص دقیق به سختی امکان پذیر است و دقت بیشتر و یاری گرفتن از وسایل تشخیصی مانند سونوگرافی لازم میگردد. در عین حال در بانوان عدم تشخیص آپاندیسیت و عفونت شکمی ناشی از پارگی آن میتواند موجب چسبندگی اعضای لگنی و ناباروری گردد. گاهی پزشک در صورتی که مشکوک گردد ولی علت کافی برای عمل جراحی نداشته باشد بیمار را تحتنظر میگیرد و به فواصل مشخص معاینه را تکرار نموده و علایم حیاتی را آنالیز میکند و در صورت پیشرفت علایم تأیید کننده آپاندیسیت عمل جراحی را انجام میدهد.آیا روشی هست که بدون عمل جراحی بتوان این بیماری را درمان کرد؟
اصلیترین و برترین درمان برای این بیماری عمل جراحی است که به صورت جراحی باز (با برش کوچک در ناحیه تحتانی سمت راست شکم) یا به روش لاپاراسکوپی انجام میگردد. در روش لاپاراسکوپی با استفاده از دوربین و لولههایی که از چند برش یک سانتیمتری وارد شکم میشوند آپاندیس خارج شده و محل آن روی روده ترمیم میگردد. به ندرت در بیمارانی که عمل جراحی در آنان با خطرات زیاد همراه است ممکن است پزشک در ابتدا از آنتی بیوتیک استفاده و نتیجه را آنالیز کند اما باید توجه داشت که حتی در این موارد هم خطر یک عمل جراحی کوچک برای خارج کردن آپاندیس به مراتب از خطر یک آپاندیسیت پارهشده و عفونت شدید تمام شکم برای بیمار کمتر است.پی نوشت ها :
*متخصص جراحی عمومی
منبع:www.salamat.com/ع
منبع: راسخون