سریال شوالیه ماه؛ راوی جنبه های ناشناخته اختلال چند شخصیتی

به گزارش وبلاگ تفکر برتر، اختلال چند شخصیتی یا تجزیه هویت (dissociative identity disorder) که به اختصار DID هم نامیده می شود به معنی حالتی است که در آن دو یا چند شخصیت کاملا مستقل، رفتارهای فرد را کنترل می کنند. این اختلال یکی از اصلی ترین جنبه های شخصیت شوالیه ماه در 20 سال گذشته بوده.

سریال شوالیه ماه؛ راوی جنبه های ناشناخته اختلال چند شخصیتی

*هشدار: در ادامه این مطلب بخشی از داستان سریال شوالیه ماه لو می رود.

در کمیک های مارول شوالیه ماه و آقای شوالیه شخصیت های ابرقهرمانِ مارک اسپکتور هستند اما مهم تر از همه این که مارک دو شخصیت دیگر هم دارد که در زمان های مشخصی بر رفتارش تسلط دارند؛ استیون گرانت و جیک لاکلی.

پخش سریال شوالیه ماه (Moon Knight) به تازگی از دیزنی پلاس آغاز شده و در همین مدت کوتاه طرفداران پروپاقرصی پیدا کرده است. جرمی استیلر سازنده و محمد دیاب کارگردان سریال تلاش کردند در دلِ داستان های هیجان انگیز کمیک های مارول به جنبه های ناشناخته اختلال چند شخصیتی بپردازند و تصویر واقع گرایانه ای از آن ارائه دهند.

شوالیه ماه در قسمت نخست سه علامت اصلی اختلال چند شخصیتی را بررسی می کند؛ 1- وجود دو یا چند هویت 2- شکاف در حافظه، زمان، روابط و رویدادهای زندگی 3- دوره های کوتاه تجزیه هویت که در آن تغییرات به وقوع می پیوندد. قسمت دوم به سراغ جنبه های منفی این اختلال و راه هایی که می تواند بر زندگی و روابط افراد تاثیر بگذارد، می رود. تا این جای کار اختلال چند شخصیتی به همان صورتی تصویر شده که پیش تر در بسکمک از آثار دیده بودیم اما این قسمت سوم بود که با بررسی جنبه های ناشناخته آن شگفتی ساز شد. درباره مبتلایان به اختلال چند شخصیتی دو واقعیت وجود دارد که معمولا نسبت به آن ها بی توجه هستیم اما در قسمت سوم درباره شان اطلاعات مفیدی به دست آوردیم؛ اول از همه این که DID می تواند در بعضی از موقعیت های زندگی مفید باشد و دوم مبتلایان لزوما نسبت به تغییراتی که در آن ها اتفاق می افتد آگاهی کامل ندارند.

قسمت اول تا اندازه ای به ناآگاهی مبتلایان نسبت به تغییراتشان پرداخت. استیون گرانت تا پیش از این که از وجود مارک اسپکتور آگاه شود، روحش هم خبر نداشت که به اختلال چند شخصیتی دچار است. البته او تا پیش از تجربه حضور ناگهانی در مکان های مختلف، از وجود مارک اسپکتور آگاه نبود. استیون بالاخره به صورت اتفاقی وسایل شخصی مارک را در خانه اش کشف کرد اما از آن جایی که هیچ ایده ای درباره صاحبش نداشت، تصمیم گرفت به تماس تلفنی پاسخ دهد و این گونه بود که با همسر مارک، لیلا آشنا و قضیه تا اندازه ای برایش روشن شد.

مخاطبانی که با کمیک های شوالیه ماه آشنایی نداشتند تا پیش از قسمت سوم تصور می کردند با همین دو شخصیت سروکار دارند اما وقتی مارک برای تعقیب آرتور هارو به قاهره رفت، کم کم سروکله شخصیت سوم پیدا شد و البته مارک فعلا هیچ ایده ای درباره آن ندارد و تصور می کند همه این انفاقات کار استیون بوده.

هنوز اطلاعات کمی درباره شخصیت سوم وجود دارد و فعلا به نظر می رسد سروکله او فقط وقتی پیدا می شود که مارک و استیون در یک موقعیت خطرناک با هم درگیر شوند. مارک از قسمت دوم کنترل جسم را به دست گرفته و در نزاعی درونی با استیون، تلاش می کند مانع دخالت او در ماموریتش شود تا بتواند جلوی آرتور هارو برای احیای آموت را بگیرد. بین این دو شخصیت، مارک هیچ مسئله ای با استفاده از قدرت های مرگبار برای متوقف کردن آرتور و پیروانش ندارد اما در قطب مخالف استیون واقع شده است که با کشتار به شدت مخالف است و در هر موقعیتی سعی می کند جلوی مارک را بگیرد.

نخستین باری که مارک در آستانه کشتن یکی از پیروان آرتور هارو قرار داشت، استیون کنترل جسم را موقتا به دست گرفت و مرد را فراری داد. وقتی مارک مجددا کنترل را به دست آورد، بازپرسی های مرگبارش را ادامه داد و طبق معمول استیون سعی کرد مانع او شود اما در کمال تعجب این بار شخصیت سوم به عنوان واسطه استیون و مارک ظاهر شد و احتمالا پس از بازپرسی و گرفتن اطلاعات، مرد را کشت. این یک شوک کامل برای مارک و استیون بود و تقریبا متوجه شدند شخصیت سومی هم در بدن آن ها زندگی می کند.

در حالی که این تغییر سوم هنوز خودش را نشان نداده اما طرفداران کمیک های شوالیه ماه تصور می کنند همان جیک لاکلی یا راننده تاکسی است و با توجه به این که مارک در این سکانس در تاکسی از خواب بیدار می شود، این تئوری دور از فکر نیست.

نیمه دوم قسمت سوم به فواید اختلال چند شخصیتی در بعضی از موقعیت ها می پردازد. در حالی که مارک مصمم است رستاخیز آموت را بدون کمک استیون متوقف کند، متوجه می شود ممکن است برای رسیدن به این هدف به کمک استیون احتیاج داشته باشد. از آن جایی که هر کدام از آن ها مهارت خاص خودشان را دارند، جایی که شخصیت اصلی از پس کارها برنمی آید، تغییرش نه تنها بد نیست بلکه می تواند مفید هم باشد. این موضوع در قسمت اول و سوم بررسی شد؛ در قسمت اول استیون کنترل جسم را به دست گرفته بود و چون شاهد یک زندگی شهری نسبتا نرمال بودیم، اتفاق خوبی بود اما در قسمت سوم رسما وارد یک جنگ تمام عیار شدیم و از آن جایی که ادامه ماجرا در گروی بقا بود، مارک به عنوان شخصیت بی رحم تر که مهارت های رزمی بالایی داشت، کنترل را به دست گرفت.

استیون یک مرد معمولی است که احتمالا در طیف اوتیسم واقع شده است و کاملا معمولی زندگی می کند. او علاقه زیادی به مصر باستان دارد و به اندازه ای شیفته تاریخ است که در اوقات فراغت آموزش خواندن هیروگلیف می بیند و در موزه بریتانیا به عنوان سوغاتی فروش کار می کند. از آن جایی که زندگی اش به اندازه ای آرام است که معمولا در موقعیت های خطرناک قرار نمی گیرد، از مهارت های رزمی که مارک به عنوان یک مزدور باید از آن ها برخوردار باشد، هیچ چیزی نمی داند. با این اوصاف نمی تواند مقابل تهدیدات زندگی از خودش محافظت کند و به همین دلیل هم در موقعیت های خطرناک کنترل را به مارک واگذار می کند و این مورد در قسمت 1 نشان داده شد.

در قسمت سوم اما مارک رئیس است و در موقعیت های خطرناک رویارویی با فرقه آرتور می تواند تصمیم های سخت و مهمی بگیرد که استیون در اتخاذ آن ها ناتوان است. زمانی که آرتور بالاخره مقبره آموت را پیدا می کند، مهارت ها و ویژگی های مارک رسما به هیچ دردی نمی خورند. مارک بالاخره به کمک لیلا از طریق تابوتی باستانی به یک نقشه نجومی می رسد اما مشکل اساسی این است که نمی تواند نقشه را تفسیر کند؛ زیرا مثل استیون خوره تاریخ مصر باستان نیست!

مارک به پیشنهاد لیلا و با اکراه کنترل را به استیون واگذار می کند تا بتواند تکه های از هم گسسته نقشه را کنار هم بگذارد و آن را تفسیر کند. این تصمیم باعث صرفه جویی در زمان می شود. نقشه نجومی بر اساس آسمان مصر در شب مرگ آموت طراحی شده و از طریق ستارگان موقعیت مقبره آموت را نشان می داد اما مشکل اساسی این بود که لیلا فقط زمانی می توانست موقعیت دقیق جغرافیایی را به دست آورد که آسمان همان شب خاص را با تبلتش اسکن کند. پس خونس و استیون دست به کار می شوند و آسمان را به 2000 سال قبل برمی گردانند؛ کاری که انرژی زیادی از استیون می گیرد و خونس را گرفتار می کند.

سریال شوالیه ماه حالا در میانه راه واقع شده است و در همین مدت هم پیروز شده جنبه های مختلف اختلال چند شخصیتی را به خوبی پوشش دهد. این تلاش با بررسی علائم رایج این اختلال و تاثیر آن ها بر زندگی روزمره افراد آغاز شد و به چالش های منحصربه فردی مثل عدم آگاهی بیمار نسبت به تغییرات شخصیتش رسید و البته از نشان دادن بعضی از مزایای اختلال هم غافل نشد. در هر صورت این سریال از معدود آثار ابرقهرمانی است که زیر پوسته داستان هیجان انگیز و پر زد و خوردش، بعضی از مسائل جدی سلامت روان را بررسی می کند، به مخاطبان درباره عواقبش آگاهی می دهد و به آن ها در شناخت بیماری و درک مبتلایان کمک می کند.

منبع: cbr

منبع: دیجیکالا مگ

به "سریال شوالیه ماه؛ راوی جنبه های ناشناخته اختلال چند شخصیتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سریال شوالیه ماه؛ راوی جنبه های ناشناخته اختلال چند شخصیتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید