ستاری: جراحی از هزاران کیلومتر دورتر با ربات های کاملا ایرانی ممکن شد ، کاهش خطا ها و مسائل جراحی ها
به گزارش وبلاگ تفکر برتر، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در بازدید از ربات ایران ساخت جراحی سینا، بر توان بالای متخصصان ایرانی تاکید کرد و گفت: این کار سرآغاز یک حرکت جدی و فناورانه در حوزه پزشکی است.
به گزارش خبرنگار فناوری وبلاگ تفکر برتر، ظهر امروز در بیمارستان امام خمینی (ره) از ربات بومی سازی شده جراحی از راه دور سینا که با یک سوم قیمت ربات های مشابه خارجی طراحی و تولید شده است با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو آزمایش های لازم انجام شد.
امروز در این بازدید، تست های از راه دور این ربات بر روی نمونه حیوانی از فاصله 7 کیلومتری برای نخستین بار در کشور انجام شد. این اختراع ایرانی در کشور های اروپایی و آمریکا ثبت شده است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در این بازدید در بین اصحاب رسانه گفت: این فناوری را آغاز یک حرکت جدی در کشور می دانیم و امیدواریم هر چه زودتر تست های حیوانی آن با موفقیت به اتمام برسد و وارد تست های انسانی شود.
ستاری افزود: این نوع از جراحی، خطا ها و مسائل جراحی های معمولی را ندارد. نواقصی، چون لرزش دست و خطا های انسانی که می تواند ریسک جراحی ها را کاهش دهد.
رییس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: این سامانه به جراح اجازه می دهد تا در شرایطی که انتقال بیمار خطرناک و سخت است، جراح از هزاران کیلومتر دورتر این جراحی را انجام دهد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با اشاره به اینکه امیدواریم تا یک سال دیگر تست های حیوانی به سرانجام برسد، گفت: پس از آن وارد فاز بالینی انسانی می شویم تا نتیجه این کار بزرگ در نظام بهداشت و درمان نمود یابد.
ستاری همچنین گفت: این کار یک نوآوری بزرگ و قابل توجه در جراحی های پزشکی محسوب می شود. امیدواریم به زودی این کار توسعه یابد.
ربات جراحی از راه دور سینا چه می کند
دی ماه سال 1392، پروژه ساخت یک سامانه عملیاتی جراحی رباتیک با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز شد که به نام پرآوازه دانشمند بزرگ تاریخ کشورمان، بوعلی سینا، نام سینا بر آن قرار گرفت. سامانه جراحی رباتیک سینا شامل دو بخش اصلی کنسول جراحی از راه دور و ربات های جراح مستقر بر بالین بیمار می شود.
ربات جراحی سینا دارای 16 مفصل مجهز به موتور الکتریکی است که قادر است ظریفترین عمل های جراحی را انجام دهد. کنسول جراحی شامل مانیتور، دو ربات راهبر و پدال های هدایت زیرپایی است که جراح با نشستن در پشت کنسول، تصاویر ارسال شده از ناحیه عمل را مشاهده و ابزار های جراحی و دوربین تصویربرداری را به صورت از راه دور هدایت می کند.
از سوی دیگر سه ربات پیرو شامل دو ربات حامل ابزار و یک ربات تصویربردار که در بالین بیمار مستقر شده اند، اجرای دستورات جراح را بر عهده دارند. در طی عمل، ربات تصویربردار که از طریق جراح کنترل می شود، تصویر ناحیه عمل را در کنسول جراحی در اختیار جراح قرار می دهد و حرکات دستان جراح از طریق ربات های راهبر دریافت شده و با حذف لرزش ها و مقیاسگزاری به ربات های پیرو انتقال می یابند تا با دقت بالا، در ناحیه عمل اجرا شوند.
سامانه جراحی رباتیک سینا پس از طی آزمون های فنی و عملکردی، در تست های حیوانی مورد ارزیابی قرار گرفت. از جمله عمل های بسیار متداول که با استفاده از این سامانه روی گوسفند زنده (در حالت بیهوشی کامل و در اتاق عملی مشابه اتاق عمل انسانی) اجرا شده است، عمل جراحی لاپاروسکوپیک کوله سیستکتومی یا همان برداشتن کیسه صفرا از طریق سه شکاف پنج میلی متری روی شکم حیوان بوده است.
منبع: خبرگزاری دانشجو